Onze geschiedenis

WIJNHUIS HUIZE TIMMERMANS

Onze Historiek

Wijnmaken is een eeuwenoud ambacht aan de Maaskant, oorspronkelijk beoefend om in de eigen drankbehoefte te voorzien. De vruchtbare Maasgrond leent zich perfect voor fruitteelt, iets wat vandaag nog duidelijk zichtbaar is in de uitgestrekte fruitplantages en wijndomeinen in de regio.

Vroeger waren hoogstambomen de norm en produceerden ze heerlijke, traditionele fruitsoorten zoals Sterappel, Belle-fleur, Boskoop en Ceuleman. Later werd om economische redenen overgeschakeld naar laagstammen, waardoor de hoogstammen langzaam verdwenen. In 1978 legde Jan Timmermans de basis voor het wijnhuis met de aanplant van een boomgaard met een vijftigtal traditionele fruitsoorten: appelen, peren, pruimen en kersen. 

Vanaf 1989 kwamen daar ook witte druivensoorten bij zoals Kerner, Müller-Thurgau, Chardonnay en Würzer en in een later stadium werd Dornfelder (rode druivensoort) aangeplant.

In 1995 begon een nieuw hoofdstuk: het experimenteren met wijn van lokale laagstamappelen. Al snel bleek Jonagold de ideale basis, een aromatische appel, zacht in zuren en rijk aan natuurlijke antioxidanten. Vanuit de keuze om druiven en appelen te verenigen, ontstond uiteindelijk De Maaslander: een wijn waarin de beste eigenschappen van beide vruchten op natuurlijke wijze samensmelten tot een perfecte balans van kleur, geur en smaak. Het productieproces blijft tot vandaag doordrongen van ambacht.

De wijnen worden helder gemaakt door traditionele heveling, zonder kunstmatige klaringsmiddelen. In de koele wijnkelder rijpen ze rustig verder in vaten, waar tijd en stilte zorgen voor maximale zuiverheid en een volle ontwikkeling van aroma's.

Zo weerspiegelt Wijnhuis Huize Timmermans zijn essentie: een authentieke, zorgvuldige wijnmakerij die fruit en vakmanschap centraal stelt. 


Op 26 september 2007 werd De Maaslander officieel erkend door VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) als traditioneel Vlaams streekproduct. Onder de benaming "Limburgse appelwijn met druiven" staat het garant voor traditie, kwaliteit en ambacht. Tot op heden is het de enige erkende stille wijn uit de regio.
Vandaag blijft Wijnhuis Huize Timmermans met hart en ziel wijnen maken die de rijke fruittraditie van het Maasland weerspiegelen: puur, ambachtelijk en vol karakter.